Bucuraţi-vă, iubitori de dulciuri! Şi mândriţi-bă cu fabrica naţională "Bucuria". La sfârşitul lunii septembrie, cinci feluri de bomboane ale acestei fabrici au câştigat Gran-prix la concursul de degustare în cadrul expoziţiei internaţionale prestigioase "World Food Moscow-2009".
Pentru prima dată întreprinderea a primit un premiu atât de mare. Despre fapt cum s-a desfăşurat concursul, despre problemele şi bucuriile învingătorilor „dulci” discutăm cu tehnologul principal al "Bucuria" Svetlana MANTALUŢĂ şi cu şeful departamentului vânzări şi marketing Veaceslav LICA.
- Conform cărui principiu aţi ales obiectele pentru degustare?
S.M.: - ВоÎn primul rând aspectul cutiei trebuie să fie prezentabil. În al doilea rând, umplutura diversă şi neobişnuită, şi, în al treilea rând, calitatea glazurii de ciocolată. Iar în bomboanele "Forastero exlusive", "Gloria PRALINE", "Dorinta", "Chisinaul de seara", "Folclor" aceşti parametri sunt la cel mai înalt nivel. De fapt, noi abia am retrăit premierea. Oferirea medaliilor de aur dejase sfârşeşte, iar pe noi nu ne cheamă. Am crezut că gata – sau documentele au fost pierdute, sau au uitat ceva. Iar apoi – Grand-prix! O adevărată surpriză...
Consider că este totuşi meritul echipei de tehnologi, care, ne cătând la faptul că acum toţi plasează pe primul loc câştigul, au grijă în primul rând de calitate şi o respectă fără devieri. Cerinţele faţă de materia primă, procesul tehnologic sunt cele mai stricte. Fabrica a rezistat în timpuri grele datorită acestui fapt. Doar bomboanele nu sunt un produs de primă necesitate, ci un produs pentru plăcere. Iar ea trebuie să fie adevărată.
O astfel de abordare a calităţii este folosită în toate direcţiile: şi în cofetăria de clasa econom, şi în bomboanele de nivelul mediu de preţ, şi în segmentul premium. Toţi îşi doresc ceva dulce, şi noi ne străduit să satisfacem consumatorii cu cele mai diverse gusturi şi posibilităţi financiare. În ultimul timp mulţi doresc restrângerea asortimentului în scopul reducerii cheltuielilor, însă aceasta nu este abordarea noastră. Şi oamenii s-au deprins cu varietatea de producţie propusă de către noi.
- Poate vom vedea ceva nou pe tejghele în curând?
S.M.:- Vom schimba complet receptura şi eticheta ciocolatei noastre, i vom conferi un aşa-zis impuls nou. Doar la mulţi ea se asociază şi acum cu "Dor". Însă "Dor" nu este ciocolată, ci baton de ciocolată, deşi produs din înlocuitor de unt de cacao de calitate înaltă. Noi vom organiza producerea de ciocolată cu conţinut de cacao de 90 % şi diferite umpluturi. Vor apărea de asemenea serii noi de bomboane "Gloria" - "GLAMOURE", "CAPRICE".
- Dar ce puteţi spune despre ieşirea pe piaţa rusească şi ucraineană? Poate datorită victoriei aţi putut încheia câteva contracte avantajoase?
V.L.: - Premiul Grand-prix sporeşte încrederea consumatorului în producţia noastră, confirmă corectitudinea alegerii ei, însă, din păcate, nu influenţează decizia comercianţilor. Da, noi studiem posibilitatea de ieşire pe piaţa rusească, Din păcate aceasta implică multe probleme – şi impozite mari de import, şi complexitatea înregistrării mărcilor (sunt prea multe coincidenţe în denumirile de bomboane), şi distanţe foarte mari. Adică distribuitorul potenţial va trebui să soluţioneze multe probleme, din acest motiv nimeni nu doreşte să rişte.
Producţia noastră, după cum ştiţi, este naturală şi, deci., are un termen foarte mic de păstrare. Pentru a lucra cu un produs atât de capricios este necesară o strategie exactă de vânzare, o cunoaştere bună a particularităţilor pieţei locale. Iar comercianţii tind spre un beneficiu rapid şi uşor. Puţini sunt cointeresaţi să ia spre vânzare bomboane, deşi gustoase, însă cu un termen mic de păstrare. Însă posibil că în curând vom deschide totuşi reprezentanţa în Moscova. Şi sperăm că producţia noastră va avea o cerere meritată la cumpărători,dat fiind că SA «Bucuria» este una dintre puţinele întreprinderi ale Republicii Moldova care produce un produs de clasă mondială, fapt pe care l-am confirmat încă o dată!