S.A. „Bucuria”: drumul spre recunoaștere
Marca comercială S.A. „Bucuria” este cartea de vizită a Moldovei. Astăzi este cea mai mare întreprindere din republică în domeniul producerii articolelor de cofetărie. De peste opt decenii compania S.A. „Bucuria” aduce bucurie copiilor și adulților, corespunzând pe deplin sloganului
„Cu noi viața e mai dulce…”
1918
De la începuturi
În perioada 1918–1944, pe teritoriul Basarabiei funcționau 49 de ateliere de producere a articolelor de cofetărie, dintre care 10 se ocupau nemijlocit de fabricarea bomboanelor. Cele mai cunoscute erau atelierele de cofetărie ale lui Savva Garaguli și întreprinderea lui Nuhim Rozenberg. Înainte de deschidere, fiecare cofetar trebuia să obțină un brevet și diploma de maestru, după care i se permitea producerea. La acea vreme, munca în toate întreprinderile se făcea manual.
1946
Nașterea legendei
Preluând tot ce era mai bun din atelierele meșteșugărești ale regiunii noastre, în 1944 întreprinderile s-au unit și au fost numite „Fabrica de cofetărie Chișinău nr. 1”. În scurt timp, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri al RSS Moldovenești din 24 mai 1946, s-a decis: 1. În conformitate cu legea privind planul cincinal 1946–1950, a se construi în orașul Chișinău o fabrică de cofetărie, avînd capacitatea de 20 tone de produse pe zi. 2. A aloca Ministerului Industriei Alimentare a terenului pentru construcția fabricii la intersecția străzilor Frunze și Spital, cu toate clădirile existente pe acel teren.
Lansarea producției de cofetărie
În anii grei de după război, pe baza clădirilor cazarmelor militare și cu echipamente de reparație aduse din Germania, s-au început a produce: caramelă, iris, drajeuri, produse de ciocolată și marmeladă, napolitane, torturi ciocolată-napolitană și alte produse de cofetărie. Toate masele pralinate se aduceau din afara republicii, iar producerea și ambalare se efectuau manual.
Muncă pentru crearea viitorului
Despre amploarea și entuziasmul celor care au fost la începuturile „poveștii dulci” vorbesc faptele! Încă de la fondare, fabrica a reprezentat o construcție de anvergură.
1949
Producția de paste făinoase
În 1949 a fost dat în exploatare atelierul de paste cu o capacitate de 10 tone pe zi. Chiar și astăzi, un astfel de volum este considerat bun, iar ulterior întreprinderea a ajuns la 50 de tone.
1952
Atelierul de biscuiți
În 1952 a fost inaugurat atelierul de biscuiți cu o capacitate de 14 tone pe zi. Ulterior, aceasta a crescut la 33 tone/zi, datorită regimului de lucru în trei schimburi.
1955
Fabrica de cofetărie și paste
În 1955 fabrica a fost redenumită „Fabrica de cofetărie și paste”. În aceași perioade a finalizat reconstrucția atelierului de bomboane cu o capacitate de 7,5 tone/zi și a secției de ciocolată, cu producția de 4,5 tone/zi de mase pralinate.
1962
„Bucuria”
La doar șapte ani distanță, în 1962, acestui nume i s-a adăugat unul nou, cunoscut astăzi de toți copiii și adulții – „Bucuria”, ceea ce înseamnă „fericire”. Nu putea exista un nume mai potrivit pentru o fabrică de dulciuri: pentru că dulciurile aduc bucurie tuturor, fără excepție! Anii următori au fost marcați de specializarea în producția de zaharicale, cu transferarea atelierului de biscuiți la Bălți și oprirea producției de paste.
1977
„Timpul experimentelor”
Transformările întreprinderii, recunoștința consumatorilor și zâmbetele copiilor au dus la dezvoltarea fabricii. Din 1977 aceasta a devenit „experimentală”, statut primit datorită utilizării materiilor prime netradiționale – bogăția fructelor și a fructelor de pădure locale, ce ofereau o atractivitate aparte produselor.
Mândria noastră
În acei ani fabrica „Bucuria” a devenit cunoscută datorită unor produse precum Zefir, „Visină în ciocolată”, „Struguri în ciocolată”, „Meteorit”, „Griliaj”, „Moldova”, „Lapte de Pasăre”, „Masca” și multe altele.
1987
„Epoca recunoașterii”
Împreună cu recunoașterea a crescut și puterea întreprinderii. Până în 1986, capacitatea de producție a atins 42 mii tone de produse/an. Și astăzi puține fabrici pot atinge asemenea performanțe!
Fabrica “Bucuria”: Un pas înainte
În anul 1987 a fost creată Asociația Întreprinderilor Industriei de Cofetărie „Bucuria”. Din această structură făceau parte fabrica principală – devenită liderul industriei – alături de 10 sovhozuri-uzine și alte subdiviziuni. Rolul acestor unități agricole specializate și dotate cu tehnică modernă - era cultivarea fructelor, pomușoarelor și legumelor, necesare pentru obținerea semifabricatelor produselor de cofetărie. Datorită acestor transformări, fabrica „Bucuria” a lansat pe piață legendarul sortiment de bomboane „Chișinăul de Seară”, „Livada Moldovei” și multe alte produse de cofetărie, care continuă să bucure consumatorii și în prezent.
1992
Vremea schimbărilor
În perioada trecerii la economia de piață, fabrica a fost mai întâi Întreprindere de Stat, apoi în septembrie 1991 în arendă, iar din 1992 – Societate pe Acțiuni de tip închis cu capital mixt, pentru ca după privatizarea din 1994 să devină societate pe acțiuni de tip deschis cu 100% capital privat. Fabrica „Bucuria” era atunci la un pas de colaps, însă a fost salvată de specialiști dedicați și colectivul unit.
2000
Renașterea legendei
În 1999 fabrica producea 220 de tipuri de bomboane, comparativ cu doar 56 în 1992–1993. După 2000, sortimentul s-a extins cu „Clepsidra” cu cocos, seria „Favorit” cu alune, „Inspirație” cu jeleuri, „Do-re-mi” și multe altele.
2024
Prezentul
Astăzi S.A. „Bucuria” este participant permanent la expoziții naționale și internaționale, laureată a celor mai prestigioase diplome și premii. Produce peste 200 de tipuri de dulciuri, reprezentând circa 70% din producția de bomboane a Republicii Moldova. Produsele sunt exportate în 15 țări. Rețeaua de magazine proprii și în franciză depășește 50 de unități în Moldova, România și Ucraina.
Oferim bucurie
Dezvoltarea S.A. „Bucuria” se datorează contribuției neprețuite a fiecărui angajat. Suntem siguri că nimeni nu va rămâne indiferent în fața rafturilor cu produsele noastre – pentru că alături de noi viața este mai dulce!